Bireysel Emeklilik

Bireysel Emeklilik


Bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ek harcamaların karşılanabilmesi için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı olmak üzere oluşturulan özel emeklilik sistemidir.

Bu kapsamda sistem, bireylerin tasarruf etmesini teşvik etmek, bu tasarrufları şeffaf bir biçimde güvence altına almak ve bireylerin istekleri doğrultusunda birikimlerinin en uygun metotlarla yönlendirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu tasarrufların, emeklilik hakkı kazanıldığında:

Bireysel Emeklilik,
Bireylerin yaşlılıklarında veya aktif çalışma yaşamlarının sonunda bir ek gelir sağlamaya yönelik,
Herkesin kendi birikimleri oranında gelir alacağı,
Kamunun gözetim ve denetiminde özel şirketler tarafından yapılan,
Gönüllü katılıma dayalı,
Kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı bir emeklilik sistemidir.
Bireysel emeklilik fonları hakkında detaylı bilgi edinmek için Kamuyu Sürekli Bilgilendirme Formları’nı inceleyebilirsiniz.
BES, gönüllü katılım esasına dayanmaktadır. İsteyen katılımcılar, belirli bir katkı payını, kendi ihtiyaçlarına göre düzenlenecek emeklilik sözleşmesini imzalayarak sisteme dahil olur.
Katımcılar, istedikleri aylık katkı miktarını en az 10 yıl boyunca ödemek şartıyla, 56 yaşını doldurduklarında emeklilik hakkını kazanır.
Bu sürede katkı payları, oluşturulan emeklilik fonlarında ve değişik emeklilik planları içinde değerlenir.
Katılımcı emeklilik hakkı kazandığında birikimlerini değişken süreli maaş; toplu para veya bir kısmını toplu para, bir kısımını ise değişken süreli maaş şeklinde alabilir.

Ödeme Şekli
Maaş olarak,

Toplu para olarak,
Hem toplu para hem de maaş olarak,ödenmesi imkanını sağlamaktadır.

Bireysel Emeklilik Hakları
-Bireysel Emeklilik Sistemi, hem bireyler hem de kurumlar için faydalar getirmektedir.
-Bireysel olarak, kendisinin ve yakınlarının geleceğine önem veren, ek bir güvence talep eden herkes bu sistemden yararlanabilir.
-Kurumsal alanda ise, insan kaynakları politikalarına önem veren, nitelikli iş gücünün motivasyonunu, dolayısı ile toplam performansını arttırmayı hedefleyen tüm kurumlar, bu sistemde kendileri için vergi avantajı dahil çeşitli olanaklar bulacaktır.
-Katılımcı en az 10 yıl sistemde bulunmak şartı ile 56 yaşını doldurduktan sonra emekliliğe hak kazanır.

-Katılımcı, aynı şirkette seçmiş olduğu planları ve fon oranlarındaki dağılımı yılda dört kez değiştirme hakkına sahiptir.
-Katılımcı, aynı şirket planları arasında geçiş yapabilir.
-Emeklilik öncesi sistemden ayrılma hakkına geçiş yapabilir.
-Katılımcı, dilediği takdirde birikimlerini başka bir şirkete aktarabilir. ( En son aktarım yaptığı tarihten itibaren en az 1 yıl sonra ).
-Katkı payı ödemeye ara verebilir. sahiptir.Katılımcının vefatı halinde birikimleri lehdarına, lehdar belirtilmemiş ise kanuni mirasçılarına ödenir.
-Katılımcı, tasarruflarını şeffaf bir biçimde takip edebilir.

Emekliliğe hak kazandıktan sonra katılımcı tercihine göre birikimlerini
Toplu para, Katılımcı emeklilik hakkı kazandığında birikimlerini değişken süreli maaş; toplu para veya bir kısım toplu para, bir kısım maaş şeklinde alabilecektir, Kısmen toplu para, kısmen maaş şeklinde alabilir.